Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Nazistparti i Almedalen – och i folkvald församling

Nazistparti i Almedalen – och i folkvald församling

Under Almedalsveckan sågs Svenskarnas Parti hålla tal och genomföra en rad nazistiska aktioner. De förföljde också socialdemokraternas Mona Sahlin och kallade henne för landsförrädare.

Det var inte bara riksdagspartierna som besökte Gotland under Almedalsveckan. I Almedalen sågs även Svenskarnas parti (SvP) hålla tal, med fokus på svenskhet och Sverige. Man fick uppmärksamhet för sina högerextrema åsikter då man dessutom förföljde Mona Sahlin och kallade henne landsförrädare.

Under partiets torgmöte i Almedalen manifesterade närmare 100 personer en tyst protest genom att vända ryggen till SvP, enligt Expo.

Svenskarnas Parti är ett svenskt nynazistiskt politiskt parti sprunget ur Nationalsocialistisk front, NSF. SvP bildades 2008, då under namnet Folkfronten. Ändringen till Svenskarnas Parti skedde året därpå, efter att beteckningen Folkfronten hade registrerats lokalt av ett socialistiskt parti i Linköping.

Svenskarnas Parti har inga öppet nazistiska inslag i sin profil, men när partiet startade hade man samma partistyrelse som det uttalat nazistiska NSF. Man kallar sig heller inte längre nationalsocialister utan väljer att beskriva sig som konservativa nationalister. Men Daniel Poohl, som är chefredaktör på Expo, menar att förändringen enbart är kosmetisk.

Detta är även Säpos uppfattning. Enligt Säpo är partiet fortfarande att betrakta som nazistiskt och är av de grupper som anses ingå i vit makt-miljön och som därför bevakas. Efter valet 2010 fick SvP ett mandat i kommunfullmäktige i Grästorps kommun, sedan 102 personer – 2,8 procent – röstat på partiet. Detta är första gången sedan 1940-talet som ett renodlat nazistiskt parti suttit i en folkvald församling i Sverige. Målet är, enligt SvP själva, att få tio kommunala mandat och 10 000 riksdagsröster i valet 2014.

Redaktionen

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.