Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Ny S-topp i Malmö gör ingen Reepalu

Ny S-topp i Malmö gör ingen Reepalu

Malmö (TT)

Ilmar Reepalu har varit Malmös mäktigaste politiker i 19 år. Så länge vill inte efterträdaren Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) sitta som ordförande i kommunstyrelsen.

– Men jag har svårt att se ett mer spännande jobb.

De senaste åren har Ilmar Reepalu ofta varit djupt omstridd och ifrågasatt för sina uttalanden om Malmös judar och om Israel. Men nu har han rensat färdigt rummet på sjunde våningen i stadshuset. Packad och klar.

– Han tog visst hem fler saker än han hade trott, säger Stjernfeldt Jammeh.

Katrin Stjernfeldt Jammeh är 39 år och bor i Oxie sydöst om Malmö. Hon har läst statsvetenskape på magisternivå i Luind och Sheffield och valdes utan motkandidater till kommunstyrelsens ordförande i Malmö på socialdemokraternas årsmöte i mars. Tidigare har hon bland annat varit ledarskribent på tidningen Arbetet samt politisk sekreterare.

Inte förrän efter Almedalsveckan flyttar hon in. Men redan den 1 juli är hon formellt Malmös främsta politiker.

– Det var ett annat Malmö då Reepalu tillträdde. Behoven ser annorlunda ut i dag. Som alltid när man byter chef ses saker med nya ögon. Vi får delvis ett annat fokus på skolan nu, säger hon.

Skolan viktig

Som kommunalråd hade hon ansvar för just skolan. Och den frågan hamnar nu högt på dagordningen. Mer än var fjärde elev i årskurs nio saknar gymnasiebehörighet. I vissa skolor gör varannan elev det.

– Skolan är strategiskt viktig för stans utveckling och för att Malmöborna ska få jobben vi skapar.

Att resursstarka elever överger segregerade skolor är ett stort problem i Malmö.

– Därför finns skolor där i princip ingen elev talar svenska, säger Stjernfeldt Jammeh och förklarar vikten av att ha klasskompisar med bra betyg bredvid sig.

Snart val

Om drygt ett år är det kommunval. Hinner Katrin Stjernfeldt Jammeh överta förtroendet som Reeplau — Sveriges mest kända kommunpolitiker — fått från väljarna?

– Jag hinner inte bygga upp det han gjort på 19 år. Men jag känner stöd för partiet och ledningen, Reepalu har inte varit en ensamspelare. Jag tilltalar andra väljare, säger hon.

Strategin för att vinna röster: Vara synlig, debattera och smörja plattformar och kontakter, till exempel samarbetet med Köpenhamn.

– Om 20 år hoppas jag att vi har en Öresundsmetro på plats. Det handlar om att knyta ihop alla Malmös stadsdelar, också med Köpenhamn.

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar