Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Nyårsönskan

Nyårsönskan

När det gäller omtanken om människoliv har vi en tendens att göra skillnad på folk och folk. Min avslutande nyårsönskan är därför att världssamfundet tar sitt förnuft tillfånga och ingriper militärt för att göra slut på slakten i Syrien. (Foto: Wikimedia Commons)

Så här vid nyår tänkte jag att det kunde vara lägligt att göra en tillbakablick på de ämnen som tagits upp i den här spalten under det gångna året. Samtidigt så är detta ett utmärkt tillfälle att komma med nyårsönskningar för 2013.

Tidigt i våras skrev jag om mediernas ovilja att beskriva vissa problem av rädsla för att bli anklagade för rasism. Ett exempel på detta är när man skriver om antisemitismen i Malmö utan att vilja ta upp att det är mestadels är personer med rötterna i Mellanöstern och muslimska länder som trakasserar Malmös judar.  Att undersöka problemen innebär inte att man automatiskt köper Sverigedemokraternas främlingsfientliga retorik. Det handlar om att rycka problemformuleringsprivilegiet ur händerna från främlingsfientliga krafter.

Det har dock kommit en del positiva tecken på att medierna faktiskt vågar beskriva dessa problem utan att använda skygglappar. Ett exempel var ett inslag i Aktuellt i december, med anledning av att en judisk kvinna i Malmöstadsdelen Rosengård mordhotats och trakasserats. En nyårsönskan är därför att medierna ska ha modet att granska antisemitismen i Sverige utan att skygga för anklagelser om rasism.

2012 var året då romerna firade 500 års närvaro i Sverige. I början av juni skrev jag om en EU-rapport som påvisade romernas miserabla tillvaro i 11 europeiska länder. I oktober visade en granskning av Sveriges Radios Ekoredaktion att en av tre bensinmackar i Sverige vägrar hyra ut bilar till romer.

Misstänksamheten och fördomarna mot romer är tyvärr lika utbredda i Sverige som i övriga Europa, även om vi inte har en systematisk förföljelse som i Ungern eller Rumänien. Samtidigt finns en stark vilja i den romska gruppen att höja utbildningsnivån bland de unga och samtidigt stärka deras identitet. I Malmö finns ett samarbete mellan romerna och den judiska församlingen i Malmö. Den judiska minoriteten är ett gott exempel på lyckad integration – inte fullständig assimilation. Min nyårsönskan är att vi får se flera goda exempel i Sverige på romer som gör karriär utan att ge avkall på sin identitet.

Sedan mars 2011 beräknas cirka 40 000 människor ha dödats som en följd av konflikten mellan Al Assads regim och oppositionen. Regimen blir allt mer desperat och det finns redan rapporter om användning av kemiska stridsmedel. Jag skrev i början av juli att detta är en konflikt som ingen egentligen tycks bry sig om i Sverige. Varken svenska intellektuella, politiska partier, folkrörelser eller invandrarorganisationer verkar driva ett effektivt opinionsarbete kring slakten i Syrien. Det finns ingen högljudd ”Syrienkommitté” eller några ”Syriengrupper” i Sverige. Då är tonläget högre när det gäller konflikten Israel-Palestina.

När det gäller omtanken om människoliv har vi en tendens att göra skillnad på folk och folk. Min avslutande nyårsönskan är därför att världssamfundet tar sitt förnuft tillfånga och ingriper militärt för att göra slut på slakten i Syrien.

 Fredrik Sieradzki

Om Fredrik Sieradzki

avatar
Fredrik Sieradzki är ekonom och är sedan tio år verksam som PR-konsult. Han har en bakgrund sin journalist bland annat på tidningen Resumé och Finanstidningen och Dagens IT.  När han inte spelar Wordfeud med sin fru och två tonårsbarn, är han aktiv som talesperson i judiska församlingen i Malmö och varm värnare av jiddischspråket.