Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Nyheter på arabiska når nya kretsar

Nyheter på arabiska når nya kretsar

Malmö (TT)

Sveriges första lokaltidning på arabiska heter Akhbar Skåne och finns nu i Malmös tidningsställ. Efter två nummer rosas den för att knipa en helt ny annonsmarknad och läsekrets. Men får ris för att hämma integrationen.

– Akhbar Skåne betyder Skånenyheter på svenska, säger Lotta Wahlquist, ansvarig utgivare.

Andra numret av månadstidningen placerades i ställen den sista februari.

– Det här har blivit mycket större än vad jag trodde. Det är ett litet projekt som ska gå med vinst, det sticker vi inte under stol med. Vi har ju hittat en ny grupp annonsörer och andra läsare, säger Lotta Wahlquist.

Tidningen trycks i 5 000 exemplar och går att hitta gratis i hela Malmö.

– För mig är det diskriminerande om vi skulle distribuera tidningen med posten till Rosengård. Bara för att man talar arabiska behöver man inte bo på Rosengård, förklarar Wahlquist.

Stort gehör

Lokaltidningen AB, som ger ut flera gratistidningar i Sydsverige, står bakom initiativet och driver projektet månad för månad så länge det går plus. Ett stort gehör från annonsörer i Skåne, men också Göteborg och Stockholm, bådar gott. Flera läsare ska också ha hört av sig och visat uppskattning.

Redan när första numret lanserades i slutet av januari spreds synpunkter i tidningars kommentarsfält. En del hyllar tidningsprojektet, andra upprörs eftersom de anser att tidningen motverkar integration och att invandrares intresse för svenska språket dalar om de erbjuds gratis nyheter på arabiska.

– Det är inte vår uppgift att lära personer svenska. När jag bodde i Schweiz pratade jag franska med kursare och på jobbet. Men hemma läste jag böcker och tidning på svenska. Konstigare än så är det inte, säger Lotta Wahlquist utan att förklara om dessa böcker och tidningar distribuerades gratis av franska staten eller införskaffades på annat håll.

Samma tänk

Det enda svenska inslaget i tidningen är en innehållsförteckning och vissa annonser. Men tidningens innehåll skiljer sig inte från Lokaltidningens andra tidningar.

– Det är exakt samma tänk i Akhbar Skåne, säger Wahlquist.

Arbetsförmedlingen kontaktades för att rekrytera nyanlända i Sverige. Nu jobbar en reporter och en annonssäljare på halvtid — den andra halvan går till svenskaplugg.

– Jag har också knutit till mig en redaktionell rådgivare inför tryck av tidningen. Han godkänner att alla sidor är okej ur ett pressetisk perspektiv.

John Alexander Sahlin/TT

Fakta: Första lokaltidningen på arabiska

  • Lokaltidningen AB står bakom tidningen. Lokaltidningen ger sedan tidigare ut gratistidningar i Blekinge, Halland, Skåne, Småland och Östergötland.
  • Varför arabiska? 80 procent av alla tolkningsärenden i Malmö sker på arabiska, enligt tidningen.
  • Akhbar Skåne finns att hämta i tidningsställ i Malmö.
  • Varje utgåva, som kommer en gång i månaden, trycks i en upplaga på 5 000 exemplar.
  • Första numret lanserades i slutet av januari.
  • En reporter och en annonssäljare arbetar på halvtid. De studerar även SFI på halvtid.
Källa: Lokaltidningen (TT)

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar