Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2012 / Ofrivillig sterilisering vid kejsarsnitt i Uzbekistan

Ofrivillig sterilisering vid kejsarsnitt i Uzbekistan

I Uzbekistan följs ett barnbegränsningsprogram där sterilisering officiellt är en mindre vanlig metod. Samtidigt anklagas läkare för att rutinmässigt utföra kejsarsnitt för att samtidigt kunna sterilisera kvinnan utan hennes medgivande.

Från början av 1990-talet, då detta uzbekiska frimärke präglades, har födelsetalen stadigt sjunkit i den forna sovjetstaten. Ändå fortsätter ryktena om tvångssteriliseringar att sippra ut från Uzbekistan.

”Varje år får vi en plan att följa. Varje läkare får veta hur många kvinnor som vi förväntas ge preventivmedel till, och hur många som ska bli steriliserade. Det finns en kvot. Min kvot är fyra kvinnor i månaden”. [private_Prenumeration på Liv och Rätt]

Så sade en anonym uzbekisk läkare till BBC-reporten Natalia Antelava när hon intervjuade flera uzbeker i och utanför Uzbekistan tidigare i våras.

”På pappret ska steriliseringarna vara frivilliga, men kvinnorna får egentligen inget val”, sade en äldre läkare från ett lantligt sjukhus i Uzbekistan.

”Det är väldigt enkelt att manipulera en kvinna, särskilt om hon är fattig. Du kan säga att hennes hälsa försämras om hon får fler barn. Du kan säga att sterilisering är bäst för henne. Eller så gör du bara ingreppet ändå.”

Fler kejsarsnitt

Enligt Antelava får kvinnor inte veta att de har blivit steriliserade förrän de fått oväntade komplikationer efter förlossningar eller när de senare försökt få barn. Många gånger beror det på att läkare utförde steriliseringen samtidigt som de gjorde kejsarsnitt. Flera läkare som Antelava talat med menar att antalet kejsarsnitt har ökat dramatiskt de senaste åren, även om de officiella siffrorna talar om att endast 6,8 procent av kvinnorna blir förlösta via kejsarsnitt.

”Reglerna som omgärdar kejsarsnitt brukade vara väldigt stränga, men nu tror jag att 80 procent av kvinnorna blir förlösta med kejsarsnitt. Det gör det väldigt enkelt att utföra sterilisering genom att snöra av äggledarna”, sade en chefskirurg vid ett sjukhus nära huvudstaden Tasjkent.

Låga födelsetal

Bedömare har svårt att se poängen med Uzbekistans försök att minska befolkningsmängden. Landet har haft fallande födelsetal sedan 1990-talet. Till följd av låga födelsetal och omfattande emigration föder uzbekiska kvinnor i genomsnitt 1,86 barn, vilket är en förhållandevis låg siffra.

Enligt människorättsorganisationer och läkare tros skälet till den hårda befolkningspolitiken i stället vara att förbättra statistiken för mödra- och barnadödlighet. Nyligen har både USA och EU lyft sanktioner mot landet, som nu ser en chans att bättra på sitt skamfilade rykte när det gäller folkhälsa, demokrati och mänskliga rättigheter.

Uzbekiska myndigheter har skriftligen protesterat mot BBC:s beskrivning av landets tvångssteriliseringar. Man hävdar i stället att skyddet för landets barn och mödrar är utmärkt och kunde stå som förebild för länder världen över. Steriliseringar sker bara med båda makarnas samtycke och endast efter samtal med rådgivare, enligt myndigheterna.

Maria K Andersson
[/private_Prenumeration på Liv och Rätt]

Om Maria K Andersson

avatar
Maria Andersson är frilansskribent, författare och fil kand i kommunikationsvetenskap.