Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Omar Mustafa: Han kom, han avslöjades, han gick

Omar Mustafa: Han kom, han avslöjades, han gick

Han kom, han avslöjades, han gick. Så kanske man kan sammanfatta Omar Mustafas korta men uppmärksammade karriär i socialdemokratiska toppen. Men frågan återstår: Hur medvetna är eegentligen de socialdemokratiska partitopparna om det olämpliga i att överhuvudtaget välja in Omar Mustafa?

Uppenbart är att socialdemokraterna som parti betraktat är påfallande naiva och verklighetsfrånvända. Jag ser beklämmande lite av självrannsakan i de diskussioner som uppstått efter Omar Mustafas beslut att avgå. Och minst självkritiska är de troende socialdemokraterna, med Peter Weiderud i spetsen. I radions P1 yttrade han häpnadsväckande nog att ”det som är rasistiskt i en kontext kanske inte är det i en annan”.

Redan 2010, då man gick ut med det vänsterkristna manifestet, fanns en acceptans för islamism och odemokratiska värderingar i Troende socialdemokraters attityd gentemot omvärlden – även detta illustrerades mycket talande av Peter Weiderud på hans blogg:

”Det svåra, och på samma gång fantastiska, med att leva i ett mångkulturellt samhälle är att vi behöver lära oss att leva med mer än ett värdesystem samtidigt.”

Ulf Bjereld efterlyser nu på  Twitter att P1:s Medierna ska undersöka det han kallar ”drevet” mot Omar Mustafa, och det är naturligtvis ingen hemlighet att han hett önskar att programmets granskande journalister ska komma fram till att det var främlingsfientlighet och islamofobi som fick Omar Mustafa att  avgå. På sin blogg kallar han kritiken mot Omar Mustafa för en ”källkritisk kollaps” och menar att:

”Om han inte är välkommen i partiet, vem är då välkommen?”

Tja, kanske en muslim som inte väljer att bjuda in föredragshållare som är öppet antisemitiska och som hyllar barnamördare?

Även om socialdemokraterna inte förstår det så är det skillnad på muslimer och islamister. Därför har också kritiken mot Omar Mustafas utnämning varit mycket skarp inte bara från det som socialdemokraterna brukar benämna som ”främlingsfientligt” håll utan också från ”nya svenskar”. Nima Gholam Ali Pour, som avgick ur socialdemokraterna när Omar Mustafa valdes in i partistyrelsen, skriver i en artikel på Newsmill:

”Händelserna denna vecka visar att socialdemokratin måste gå igenom en förändringsprocess så man inte förminskar våra demokratiska värderingar till något västerländsk fenomen som muslimer eller människor från en annan ”kulturell kontext” inte behöver respektera. Reaktionen mot rasism måste sitta i ryggmärgen och det ska inte gå så långt att någon behöver lämna partiet i protest. Dessutom så måste man efter den här veckan sätta frågetecken bredvid motivet till Socialdemokraternas israelkritik. En person som försvarat antisemitism kom in i partistyrelsen och försvarades av högt uppsatta socialdemokrater, och man måste fråga sig vilken ideologi som ligger bakom socialdemokraternas israelkritik. Och den viktigaste frågan man måste fundera på är: Varför krävs det ett sådant stort mediedrev och så många dramatiska utspel för att Socialdemokraterna ska ta avstånd från antisemitism?”

Och egentligen är det ju inte Omar Mustafa den grundläggande kritiken riktats emot – utan mot det socialdemokratiska partiets usla omdöme. Var fanns incitamentet till att överhuvudtaget nonchalera allt vad vanligt hederligt bondförnuft heter och välja in en islamist, med ett så odemokratiskt facit, i partistyrelsen?

I själva verket är det socialdemokraterna själva som ger uttryck för en otäck främlingsfientlighet då de nonchalerar att Omar Mustafa medverkat till att bjuda in rasister och antisemiter till Sverige.  Ingenstans visar man ett uns av ödmjukhet eller förståelse för att både svenskfödda och utlandsfödda av olika tro och livsåskådningar skräms av partiets flirt med extremismen.

I socialdemokraternas värld tycks inte bara obefogad muslimfientlighet vara islamofobi – även den rättfärdiga kritiken mot extrem och exkluderade islamism anses nu som rasistisk och orättfärdig.

Socialdemokraterna har avlägsnat sig så långt från verkligheten att de inte ens inser vad de gjort för fel. Frågan är nu vad detta gör med socialdemokraterna som parti – och vad det gör med deras väljare. Hur många av s-väljarna kan egentligen skriva under på de dåraktiga försvarstal som nu sprids bland socialdemokrater på nätet och i pressen?

Samtidigt får vi inte glömma att Moderaterna har gjort sig skyldiga till samma dåliga omdöme när de valde in Abdirizak Waberi.  Abdirizak Waberi har vid tillfälle uttryckt sitt stöd för konservativa muslimska uppfattningar om män och kvinnors olika skyldigheter och rättigheter, framförallt med avseende på sexualitet, och anklagas för att ha påstått att kvinnor som inte följer de muslimska klädreglerna skapar ”oro” i samhället. Nu är det dags att göra upp med de islamistiska krafterna även inom Nya Moderaterna.

Bitte Assarmo

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.