Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2015 / Omtalad filmvisning i riksdagen

Omtalad filmvisning i riksdagen

Bild på film

Den omtalade dokumentärfilmen Vessel visades i riksdagen.

Strax efter att RFSU hade sin omtalade ”abortfestival”  – även kallad ”aborträttsfestival” – där de firade att Sverige haft legaliserade aborter sedan 40 år tillbaka, togs godbitar från festivalen in i riksdagen. Det var regeringen med jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) – tidigare generalsekreterare för lobbyorganisationen RFSU, och folkhälsominister Gabriel Wikström (S) i spetsen som valde att visa den omtalade dokumentärfilmen Vessel i riksdagen. De skrev samtidigt en debattartikel i Aftonbladet där de argumenterar för visandet av filmen

Filmen handlar om holländaren Dr. Rebecca Gomperts som genom en båt ute till havs och luckor i lagstiftningen hjälper kvinnor världen runt att avbryta sin graviditet. Projektet Women on Waves har sedan 1999 hjälpt tio tusentals kvinnor att genomföra sina aborter. Ofta genom att förse den gravida kvinnan med abortpiller. Ofta åker kvinnorna med båten ut till havs och väl ute på internationellt vatten genomförs aborten.

I sin debattartikel skriver man att ”Denna rättighet [aborträtten] ska inte ifrågasättas och den ska inte vara beroende av vare sig godtycke eller andra människors moraliska eller personliga ställningstaganden.” Frågan är vad Åsa och Gabriel egentligen menar med att aborträtten inte får ifrågasättas. Själva gör även de inskränkningar i aborträtten. Eller påstår någon av dem att abort borde vara tillåtet fram till födseln?

Många aborter i Sverige sker tidigt under graviditetens första skede. Varför inte se över

möjligheten att minska gränsen till vecka 12 som är praxis bland de flesta andra europeiska länder? Den stora problematiken med de sena aborterna skulle minska. Problematiken med barn som överlever sena aborter och lämnas ensamma tills livstecknen är borta, vilket Dagens Medicin senast i oktober uppmärksammade, måste upphöra.  Som en uppföljning till filmvisningen av filmen Vessel vore det dags för riksdagen att arrangera ett seriöst och sakligt seminarium om frågan där båda sidorna får höras.

Gabriel Wennberg

redaktionen@livochratt.se

Om Gabriel Frimodig

avatar