Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Orientalism på broderskaps vis

Orientalism på broderskaps vis

Varför just islamism? Handlar det helt enkelt om det exotiska och spännande? Aladdin och den underbara lampan – för vuxna kvinnor som inte riktigt blivit vuxna. (Foto: Wikimedia Commons)

Varför just islamism? Handlar det helt enkelt om det exotiska och spännande? Aladdin och den underbara lampan – orientalism på broderskaps vis. (Foto: Wikimedia Commons)

Endast en dåre är säker på sin sak, brukar man säga. Och det ligger onekligen något i det ordspråket. Det är verkligen dåraktigt att påstå att man har rätt i alla lägen – att aldrig rannsaka sig själv och aldrig kunna säga det enkla ”jag hade fel”.

Så tycker jag att de troende socialdemokraterna har agerat den senaste tiden, efter Omar Mustafa-skandalen. De vidhåller att de står för den enda rätta åsikten och lutar sig skamlöst mot islamofobietiketten när de vill svartmåla sina kritiker. Utan att blinka jämställer man islamister med muslimer, utan att för ett ögonblick tänka på hur detta missgynnar alla de svenska muslimer som vill leva i fred och frihet och som vill vara en del av det svenska samhället.

Eller är det något annat än obetänksamhet som ligger bakom?

I dagarna har Liv&Rätt kunnat avslöja att det i Hjärta – troende socialdemokrater i Stockholm – finns en stark lutning mot islamism. Banden mellan Hjärta och Islamiska Förbundet är starka; Omar Mustafa var själv med och grundade Hjärta och har personliga kopplingar till sina mest röststarka försvarare. Försvarare som, enligt vår källa, hade som mål att föra in honom på riksdagslistan. Och bland troende socialdemokrater ute i landet – utanför det som Liv&Rätts källa beskriver som en sekteristisk grupp med fäste i Stockholm – sprider sig oron.

Så vad beror denna vurm för islamism på – egentligen? Det kan egentligen bara de berörda själva svara på men om jag ska försöka mig på en gissning ligger det nära till hands att tro att det helt enkelt handlar om en infantil romantisering av islamismen. Enligt vår källa är det kvinnorna som är mest pådrivande i arbetet med att lyfta fram islamister på höga poster och det som antytts på sociala medier – att det handlar om samma fenomen som får vissa kvinnor att vurma för t ex mc-gängmedlemmar – kanske inte är alltför långsökt. Det är visserligen en hel del som skiljer islamister och mc-gäng åt men en sak som de har gemensamt är sina ofta reaktionära, faktiskt direkt extrema, åsikter om mäns och kvinnors olika roller.

Kanske kan det helt enkelt uppfattas som lite spännande och exotiskt. Troende socialdemokraters egen form av orientalism; Aladdin och den underbara lampan för feministiska kvinnor som fortfarande när ungflicksdrömmar om att vara sultanens utvalda.

Kanske är det också så att de radikala broderskaparna blandar ihop begreppen. Att de inbillar sig att radikal alltid betyder progressivitet som i ”jämställdhet, frihet och broderskap”. Men så är det ju inte. Radikala islamister är tvärtom snarast reaktionära när det gäller just de tre nämnda guldorden, eller menar broderskaps radikalfeminister att revolutionen i Iran 1979 var progressiv?

Tja, vad vet jag? Allt det där är ju bara spekulationer. Men en romantisering av islamismen är trots allt bättre än alternativet; möjligheten att de radikala broderskaparna vill luta sig mot denna extrema form av islam för att själva kunna föra fram sin religion politiskt. Vi ser redan nu hur forum som Seglora smedja gör politik av kristendomen genom att smutskasta svenskkyrkliga som inte befinner sig vänsterut på den politiska skalan; är det månne detta arbete Hjärta vill föra vidare in i Stockholms arbetarekommun och Sveriges riksdag?

I så fall har Hjärtas ”troende socialdemokrater” ytterst lite med socialdemokratin att göra.

Bitte Assarmo

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.