Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Paralleller mellan Tyskland 1932 och Egypten 2013

Paralleller mellan Tyskland 1932 och Egypten 2013

Är det tillåtet att tillgripa våld för att skydda sig mot totalitära ideologier trots att de är folkvalda? Går det att dra paralleller mellan Tyskland 1932 och Egypten idag? Anna Ekström svarar ja på båda frågorna i en debattartikel i Expressen:

”Många Egypten-kommentatorer tycks mena att den som fått flest röster har rätt. Carl Bildt lägger till något orientalistiskt om egyptiernas 5 000-åriga kultur. Jag håller inte med. Det finns en allmänmänsklig epok-, folk- och kulturoberoende rättskänsla som även ideologer förhåller sig till. Ju sämre deras ideologi är, desto kraftigare förvrider de innebörden i grundstenar som människans värdighet. Det orätta kräver självbedrägeri.

Frågan är ändå svår att besvara. Om en del av befolkningen tar makten med hjälp av en väpnad organisation, är de då inte lika goda kålsupare som motståndarna? 1932 har nazismen inte drivit människor till omfattande våldshandlingar. Slutsatsen att makt gör den dödlig är en kvalificerad gissning.

Avgörande för mitt svar är att identifiera angripare och försvarare. Jag kan inte se hur nämnda rörelsers ideologiska sagor ska omsättas i praktik utan aggressiv oprovocerad uteslutning och sträng folkuppfostran.”

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.