Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Partiledarnas tal i Almedalen

Partiledarnas tal i Almedalen

 

Nu är Almedalsveckan över för i år och politiker och medier lämnar Gotland. (Foto: Wikimedia Commons)

Nu är Almedalsveckan över för i år och politiker och medier lämnar Gotland. (Foto: Wikimedia Commons)

Almedalsveckan är över. Det mest demokratiska vi har i Sverige – eller ett jippo? Om detta går åsikterna isär, men faktum är att Almedalen växer för varje år. Och naturligtvis hade alla partierna sin egen dag i den lilla dungen på Gotland, med tal från respektive partiledare. Almedalsarrangörerna har samlat fakta om alla partiledartalen.

Först ut på söndagen var Kristdemokraternas Göran Hägglund. Ca 2700 åhörare lyssnade på hans tal och de mest använda orden var ”vi” och ”hålla samman”. Det som lockade till mest applåder var vitsar om när oppositionen spelar sällskapsspel.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson höll sitt tal dagen därpå, inför 3300 åhörare. De ord han använde mest var ”Sverigevänner” och ”Sverigevänligt” och det som lockade till mest applåder var Åkessons fördömande av vård till papperslösa.

Ännu fler åhörare hade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin med uppskattningsvis 3500. Det ord som användes mest var ”värderingar” och orden ”världsmedborgare” och ”Sverigevänner” lockade till mest skratt och applåder.

Statsminister Fredrik Reinfeldt lockade hela 5800 åhörare på onsdagskvällen och använde helst ordet ”jobb” följt av ”jobben”. Mest applåder fick statsministern när han klargjorde för Sverigedemokraterna att ”Ni ska inte få något inflytande!” (i ett klargörande om läget efter valet nästa år).

Ca 2800 åhörare kom för att lyssna på Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Typiska ord för vänsterledaren var, enligt Almedalsarrangörerna, ”vinst i välfärden”, ”riskkapitalist” samt ”sälja ut”. Löfte om att en röst på V garanterat innebär en regering utan borgare lockade till mest applåder.

På fredagen var det Folkpartiets Jan Björklunds tur. Han lockade 2500 åhörare och mest applåder fick han när han uttryckte att ”Sverige har varit ett öppet land i tusen år. Och — Sverigevänner — det ska vi vara i fortsättningen också!”. I övrigt använde han främst orden ”lärare och elever” samt ”de rödgröna”.

När Annie Lööf intog scenen kom ca 2000 för att lyssna. Typiska ord som centerledaren använde var ”företag”, ”hela Sverige” samt ”kemikalier”. Hennes uppmaning till EU att ”hålla tassarna borta från vargpolitiken och tillåta vargjakt” gav henne mest applåder.

Socialdemokraternas Stefan Löfven avslutade Almedalsveckan med sitt tal. Han lockade ca 2600 åhörare och använde gärna orden ”lika livschanser”. Mest applåder fick Stefan Löfven när han med eftertryck sa:

”Många svenskar möter i dag hinder på arbetsmarknaden, hot på torg och i tunnelbanan och hat från den enfaldiga extremhögern. Även här i Almedalen har vi sett nazister marschera på våra gator. Aldrig, aldrig att jag accepterar det, aldrig!”

Socialdemokraterna var för övrigt det riksdagsparti som nämndes oftast i pressen och på mediewebbar under Almedalsveckan i år, klart före Moderaterna och trean Sverigedemokraterna, enligt en mätning medieanalysföretaget Retriever har gjort för TT.

Antalet gånger de åtta partierna omnämns speglar grovt hur de ligger till i opinionsmätningarna. S är dock överlägset i antal omnämnanden med 2 359 av totalt 10 784, medan SD bara har lite färre än M.

Redaktionen

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar