Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Politiker misshandlad i hemmet

Politiker misshandlad i hemmet

Nordmaling (TT)
En politiker i Nordmaling har misshandlats av en okänd man i sitt hem. Enligt kommunalrådet kan dådet bottna i ilska efter ett kontroversiellt beslut att lägga ned skolor.
Gärningsmannen ska ha tagit sig in kvinnans bostad sent på onsdagskvällen och både slagit och sparkat mot hennes huvud. Kvinnan, som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden, fördes till sjukhus och därifrån ringde hon senare och berättade för kommunalrådet Ulla-Maj Andersson (S) vad som hänt.
– Vi tror oss veta att det har att göra med skolnedläggelserna. Mannen ska ha nämnt det, säger Ulla-Maj Anderssson.
Infekterad fråga
Polisen bekräftar att en förundersökning om misshandel och hemfridsbrott är inledd, men är i övrigt sparsam med kommentarer om offer och motiv.
Ulla-Maj Andersson konstaterar att frågan om skolnedläggningarna varit mycket infekterad. Det handlar om tre byskolor som ska läggas ned och eleverna flyttas till tätorten.
– Vi vår invänta polisens utredning om varför det hände, men hon var ju vår ledande politiker i nämnden som har stora besparingar, säger Andersson.
Hot mot demokratin
Om angreppet hade politisk koppling är kvinnan långt från den första att drabbas. En av sex politiker har utsatts för trakasserier, hot eller våld, enligt en undersökning som Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterade förra året. Särskilt utsatta var de som hade ordförandeposter. En fjärdedel av dem hade utsatts för främst hot och trakasserier.
Brå ska göra en uppföljning på sin tidigare undersökning. Enhetschefen Anna Sellin förklarar varför det är viktigt:
– Människor i allmänhet utsätts ju för brott och politiker kan också drabbas. Men när en person utsätts på grund av sitt politiska engagemang kan det dessutom vara ett hot mot det demokratiska styrelseskicket.
Sent på torsdagseftermiddagen hade ännu ingen gripits för angreppet på Nordmalingpolitikern.
Anna Lena Wallström/TT Malin Ekmark/TT

 

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar