Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Predikant utlämnad till Jordanien

Predikant utlämnad till Jordanien

London/Amman (TT-AFP)

Den omstridde islamistiske predikanten Abu Qatada har deporterats från Storbritannien till sitt hemland Jordanien, där han är anklagad för terrorbrott.

Det specialchartrade flyget med predikanten lyfte från Northolt tidigt på söndagen, avresan sätter punkt för en flera år lång brittisk strävan att få lämna ut Abu Qatada.

”Denne farlige man har nu avlägsnats från vårt land och ska ställas inför rätta i sitt eget land,” säger inrikesminister Theresa May i ett uttalande.

Abu Qatada fick på 1990-talet asyl i Storbritannien med sin familj, men har senare gripits flera gånger med stöd av de terrorlagar som infördes i kölvattnet av terrordåden i USA 2001. Som islamistpredikant tros han ha varit en inspirationskälla för bland andra de 11 september-terrorister som uppehöll sig i Hamburg före dåden, och han anses ha förbindelser med terrornätverket al-Qaida.

Den rättsliga processen av få lämna ut honom från Storbritannien har pågått sedan 2005 och kostat motsvarande 17,5 miljoner kronor, enligt brittiska myndigheter. Utlämningen fick grönt ljus sedan Storbritannien och Jordanien skrivit under ett avtal enligt vilket bevisning som kommit fram genom tortyr inte får användas mot honom.

Jordanien lovade på söndagen ”trovärdighet och genomlysning” i processen mot den 53-årige Abu Quatada.

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar