Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2012 / Pressfrihet under palestinsk skäppa

Pressfrihet under palestinsk skäppa

Att arbeta som journalist i Gaza är förenat med stora risker, det är något som Asma al-Ghoul fått erfara. I början av maj tillkännagavs att hon fått ett internationellt journalistpris för sin orädda rapportering av läget i Gaza.

Asma al-Ghoul har gjort sig känd som en öppenhjärtig kritiker av Hamas hårda styre i Gaza. Nu belönas hon med ett internationellt journalistpris för kvinnor. (Foto: Ma'an News)

Asma al-Ghoul får ta emot the International Women’s Media Foundations pris för modig journalistik tillsammans med etiopiskan Reeyot Alemu, azerbajdzjanskan Khadija Ismayilova och pakistanskan Zubeida Mustafa.

Asma al-Ghoul har gjort sig känd som en öppenhjärtig kritiker av Hamas styre och dess kränkningar av palestiniernas mänskliga rättigheter. Hon har också skrivit om sociala och politiska frågor på Gazaremsan och lyft upp de interna strider som förekommer där. För detta har hon redan fått priser, både från Human Rights Watch och från Anna Lindh Mediterranean Journalist Award. [private_Prenumeration på Liv och Rätt]

Misshandlad och hotad

Men att vara Hamas-kritiker är inte ofarligt. När Asma al-Ghoul 2007 skrev ett öppet brev där hon kritiserade sin farbror, en av Hamas militära ledare, för organisationens metoder för att skapa fred i regionen, svarade han med ett dödshot.

Asma al-Ghoul har också misshandlats av Hamas säkerhetsstyrkor när hon försökte bevaka en demonstration, och tvingades en natt sova över på sin arbetsplats då hon kände sig hotad till livet.

Begränsad tillgång till Internet

Även på de områden som styrs av Palestinska myndigheten är pressfriheten satt på undantag. Några dagar efter pressfrihetens dag den 3 maj berättade The New York Times om ett par palestinska journalister som satts i fängelse på grund av att de skrivit kritiskt om myndighetens styre.

Man har också försökt begränsa tillgången till Internet för dem som vill komma in hemsidor tillhörande president Mahmoud Abbas meningsmotståndare.

Från Palestinian Journalists Syndicate, som organiserar palestinska journalister, menar kommunikationsansvarige Nabhan Khraishi att man motsätter sig fängelsestraff för journalister och att man hela tiden vill arbeta för att höja taket för yttrandefriheten.

Hindrar möten mellan journalister

Samtidigt rapporterar Jerusalem Post att samma organisation nu hotar sina medlemmar med uteslutning ifall de träffar israeliska journalister. Varningen kom efter att palestinska och israeliska journalistkollegor träffats i samband med Pressfrihetens dag.

”Vi är emot alla sådana möten eftersom de syftar till att uppnå normalisering med Israel. Varje medlem som träffar en israelisk journalist kommer att få sparken”, meddelade en styrelsemedlem vid den palestinska journalistorganisationen enligt Jerusalem Post.

Enligt samma källa bojkottade man också den ceremoni som USA:s konsulat arrangerade på Pressfrihetens dag, och hotade med att offentliggöra namnet på varje palestinsk journalist som accepterade inbjudan till ceremonin.

Maria K Andersson
[/private_Prenumeration på Liv och Rätt]

Om Maria K Andersson

avatar
Maria Andersson är frilansskribent, författare och fil kand i kommunikationsvetenskap.