Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2012 / Reepalu – offer för sin egen mytbildning

Reepalu – offer för sin egen mytbildning

Bilden av Malmö som en hipp, kontinental metropol är bara delvis sann. Men när stadens starke man konfronteras med bildens baksida, väljer han en klassisk försvarsteknik: att skylla ifrån sig och lägga skulden på en utsatt minoritet. Ett sådant ledarskap är inte vad Malmö behöver, anser Fredrik Sieradzki.

Turning Torso är det nya landmärket i det trendiga Malmö. Men andra, mycket mer otidsenliga fenomen finns också i staden. (Foto: Maria Andersson)

Malmös starke man de senaste 18 åren, Ilmar Reepalu, har blivit offer för sin egen mytbildning. Reepalu har under ett antal år sysslat med ”storytelling”. Det vill säga att ta alla tillfällen i akt att sälja den goda berättelsen om hur Malmö, under ledning av honom själv, förvandlades från en döende och tråkig industristad till en spännande kunskapsstad.

Detta är en berättelse som handlar om Turning Torso, om den exklusiva stadsdelen Västra hamnen vid Öresund, om en rad IT- och tjänsteföretag och ett rikt utbud av klubbar, om en spännande kosmopolitisk stad med exotiska restauranger och vattenhål med hipster-cred.

Två bilder av Malmö

Men det har nog inte undgått många att min hemstad, med åtta spektakulära och ouppklarade mord på kort tid, också har fått stå som en tvivelaktig symbol för gängvåld och organiserad kriminalitet. SVT:s Uppdrag granskning ägnade häromveckan ett helt program åt Malmö.

Det finns två bilder av Malmö, som båda förvisso är sanna: Den ena är bilden av den spännande, kaxiga och kosmopolitiska kunskapsstaden med tentaklerna ut mot kontinenten. Den andra är gängens, kriminalitetens, arbetslöshetens och invandrargettonas och utanförskapets stad, med högstadier där knappt var fjärde avgångselev lyckas få gymnasiebehörighet.

Sveriges utmaningar i koncentrat

Malmö är på sätt och vis ett koncentrat av alla de utmaningar som hela Sverige står inför. Med sina dryga 300 000 invånare saknar Malmö Stockholms och Göteborgs ytterområden. Allt finns så att säga ”in your face”. Det skiljer inte många kvarter mellan droghandlarnas stadsdel Seved och medelklassområdet Eriksfält.

Men när Reepalus bild av Malmö ifrågasätts så ignorerar han eller förminskar problemen, eller också skyller han på någon annan: regeringens politik, på medierna som misstolkar honom. Och han drar sig inte för att använda falsk statistik.

Nu senast i Uppdrag Granskning påstod han envetet att den avsevärt mindre staden Helsingborg minsann hade haft lika många gängrelaterade mord som Malmö – åtta stycken. Det var en lögn. Men Reepalu skyllde på att han fått uppgiften från polisen. När SVT:s lokalnyheter frågar polisen så förstår de inte vad han fått siffran från.

Likställer sionism med antisemitism

Och så har vi det här med judarna.

När Ilmar Reepalu för tre år sedan intervjuades om hur han såg på att Malmös judar blir utsatta för trakasserier av unga män med rötterna i Mellanöstern som likställer alla judar med israeler, valde han att först förminska problemet. Sedan antydde han att de hade sig själva att skylla för att de inte tog avstånd från Israels politik.

När Reepalu kritiseras för att han likställer sionism med antisemitism, så känner han sig missförstådd och menar att han enbart syftat på högersionismen.

När han får kritik för sina vettlösa uttalanden, så skyller han på att israellobbyn motarbetar honom.

Förolämpar och kränker

När Reepalu nyligen utfrågades i det liberala magasinet Neo om hur han ser på antisemitismen i Malmö, så påstod han att Sverigedemokrater hade infiltrerat stadens lilla judiska församling. Ett påstående utan någon som helst sanning (jag borde veta, då jag sitter i församlingens styrelse). När det uppdagades tog han tillbaka uttalandet. Men skadan var för länge sedan redan skedd.

I stället för att prata om problemen och spänningarna i Malmö på ett sansat sätt lyckas Reepalu om och om igen att förolämpa, eller till och med kränka en hotad minoritetsgrupp, som han vet inte hotar hans partis valunderlag. Sedan slätar han över det med att allt var ett missförstånd, han blev felciterad, detta är inte sant. Att han anklagas för att fiska i grumliga vatten förstår han inte.

Efterlyses: politisk trovärdighet

Men det är trovärdighet, inte förmågan att fånga in nya väljargrupper eller att hålla kvar de gamla, som är grunden all politik måste vila på. Ska vi Malmöbor lyckas vända den negativa bilden av Malmö, så måste vi börja prata om verkligheten.

Verklighetens Malmö är en stad med en fantastisk potential, trots alla problem. En stad i en särdeles intressant region mitt emellan Köpenhamn och Lund. Men då förtjänar Sveriges tredje största stad en politiker som inte sysslar med mytbildning och grumligt röstfiske.

Fredrik Sieradzki

 

Om Fredrik Sieradzki

avatar
Fredrik Sieradzki är ekonom och är sedan tio år verksam som PR-konsult. Han har en bakgrund sin journalist bland annat på tidningen Resumé och Finanstidningen och Dagens IT.  När han inte spelar Wordfeud med sin fru och två tonårsbarn, är han aktiv som talesperson i judiska församlingen i Malmö och varm värnare av jiddischspråket.