Nättidning utgiven av föreningen Människovärde

Hem / 2012 / Personlig kamp bakom Santorums politik

Personlig kamp bakom Santorums politik

Mitt Romney betraktas fortfarande som favorit i nomineringen till posten som republikanernas presidentkandidat. Han har dock mött överraskande motstånd från den tidigare Pennsylvaniasenatorn Rick Santorum. Dennes åsikter i familje- och värdefrågor har upprört många, men har sin grund i personliga erfarenheter.

Rick Santorum

Rick Santorums personliga historia kan ge en förklaring till hans ställningstaganden när det gäller exempelvis fosterdiagnostik. (Foto: Rick Santorums Facebooksida)

Vid ”Supertisdagen” den 6 mars tog Santorum hem primärvalen i tre delstater, och ytterligare två veckan efter. Dessutom var han snubblande nära att vinna även i Ohio, som brukar vara en av de så kallade swingstaterna; den kandidat som vinner i Ohio brukar ofta betraktas ha goda möjligheter att ta hem själva presidentvalet.

Krånglig procedur

Det är också tänkbart att den andre konservativt profilerade kandidaten Newt Gingrich snart kastar in handduken och i så fall ger sina röster åt Santorum i den för oss något krångliga amerikanska valproceduren. Ett sådant förfarande skulle i så fall placera Santorum i stort sett jämsides med Romney i kampen om den republikanska presidentnomineringen.

Rick Santorum var inte ett namn som experterna räknade med när primärvalen inleddes, men efter att ha vunnit det inledande valet i Iowa har han fått mediernas uppmärksamhet. Och Santorums namn väcker känslor i alla läger – inte minst på grund av hans hållning i frågor om människovärde och aborter.

För tidigt född

I likhet med förra presidentvalets Sarah Palin har Santorum en personlig livsberättelse som gör att han inte bara talar om de ofödda barnens värde i allmänna ordalag. Sarah Palin mötte väljarna med en dotter som hon valt att föda trots beskedet om att barnet hon väntade hade Downs syndrom. I Santorums fall är den personliga bakgrunden tvåfaldig.För att läsa hela artikeln behöver du vara prenumerant på Liv&Rätt.
Starta din prenumeration nu direkt så att du inte missar någon av alla de kvalitetsartiklar som finns på www.livochratt.se
En helårprenumeration kostar endast 399kr!

Betala med Paypal

Betala med faktura

Till prenumerationsformulär

Om du redan är prenumerant behöver du bara logga för att läsa hela artikeln.

Användarnamn
Lösenord

» Glömt ditt lösenord?

Om Per Ewert

avatar
Per Ewert är författare, debattör och fil mag. i historia och religionsvetenskap. Han undervisar vid den kristna friskolan Kungsgymnasiet.