Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Så kan vi hjälpa dem som tigger

Så kan vi hjälpa dem som tigger

Tiggare blir en allt vanligare syn på våra gator. Dessa utsatta måste få hjälp genom åtgärder på flera nivåer, skriver artikelförfattarna (Foto: Wikimedia Commons)

Tiggare blir en allt vanligare syn på våra gator. Dessa utsatta måste få hjälp genom åtgärder på flera nivåer, skriver artikelförfattarna (Foto: Wikimedia Commons)

Tiggeriet på våra gator blir alltmer utbrett. Främst är det utsatta människor, ofta romer, från Östeuropa som vädjar om hjälp. Men hur kan vi hjälpa dessa människor? I en debattartikel i UNT skriver Maria Ahlin, ordförande Freethem, Caroline Szyber, riksdagsledamot (KD) och rättspolitisk talesperson och Martin Wisell, kommunfullmäktigeledamot (KD) Uppsala:

”Problemet behöver hanteras på flera nivåer. På EU-nivå behövs åtgärder för att stärka situationen för unionens mest utsatta medborgare, inte minst den romska folkgruppen oavsett i vilka länder de befinner sig. Det behöver också tydliggöras att alla barns rätt till undervisning ska tillgodoses i samband med tillfällig migration inom unionen.

På nationell nivå bör vi se över lagstiftningen kring tvångsarbete och andra bestämmelser med syftet att komma åt den bredare ofrivillighet som är förknippad med tillfällig migration mellan EU-länder. Tillräckliga polisresurser behöver avdelas så att man kan följa upp anmälningar om misstänkt människohandel eller barnarbete.”

Läs hela artikeln här.

Redaktionen

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.