Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Självmordsbombare slog till i Niger

Självmordsbombare slog till i Niger

Niamey (TT-Reuters)

Två självmordsbombare slog till mot en militärbarack och en urangruva i norra Niger. Minst 21 liv krävdes i attentaten som militanta islamister tagit på sig skulden för.

Vid attacken vid militäranläggningen dödades 20 personer medan en person dog vid attentatet mot urangruvan. Omkring 30 personer skadades vid de två separata bombdåden. Utöver självmordsbombarna ska andra angripare också ha tagit soldater som gisslan, uppger militära källor.

”Islams fiender”

Attackerna utfördes i städerna Agadez och Arlit, över 100 mil nordost om huvudstaden Niamey på torsdagen. Senare tog den väpnade islamistiska rörelsen Enhet och heligt krig i Västafrika (Mujao) på sig skulden.

– Tack vare Allah har vi utfört två operationer mot islams fiender i Niger, sade en talesman till AFP.

Talesmannen betecknade attackerna som ett straff för Nigers samarbete med Frankrike i ”kampen mot sharia” (islamisk lag).

Detta syftar på att trupper från Niger tillsammans med franska trupper slogs mot islamistiska styrkor i grannlandet Mali tidigare i år. Mujao har varit mest aktiv i norra Mali. Islamiströrelsen Mujao tros ha anknytning till al-Qaidas gren i Nordafrika, Aqim.

Franska kondoleanser

Gruvan, det ena målet för attentatsmännen, ägs av den franska kärnkraftskoncernen Areva. Först uppgavs att ingen av de anställda omkommit vid attacken, men i ett senare uttalande från Areva meddelades att en person dödats och 14 skadats.

Frankrike framför sina kondoleanser till de avlidnas anhöriga, sade Philippe Lalliot, talesperson för franska utrikesdepartementet, efter attentaten.

Uran är Nigers största exportvara och som producent ligger landet på fjärde plats i världen, efter Kazakstan, Kanada och Australien.

TT

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.