Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Skandalen Omar Mustafa: Så uppstod den

Skandalen Omar Mustafa: Så uppstod den

Den 7 april i år valdes Omar Mustafa in i Socialdemokraternas partistyrelse. Han nominerades av Socialdemokraterna i Stockholm. Det blev början på en hektiskt vecka, som skakats av skandaler kring det socialdemokratiska partiet och kring frågan om islamism i Sverige.

Bara ett par dagar efter att Omar Mustafa valts in i den socialdemokratiska partistyrelsen blev det känt att Omar Mustafa varit med och bjudit in flera personer med antisemitiska åsikter till Islamiska förbundets konferenser, där han själv är ordförande. Mustafa har bland annat bjudit in Salah Sultan, som tidigare sagt att judar begår ritualmord på kristna i samband med påsken och att använder deras blod i det osyrade brödet.

Senast i påskas samarrangerade Islamiska förbundet muslimska familjedagar där Azzam Tamimi och Yasir Qadhi var inbjudna att tala. Azzam Tamimi har liknat Israel vid cancer och Yasir Qadhi har ondgjort sig över att det inte går att kritisera homosexualitet.

Till en början försvarades Omar Mustafa av partiledaren Stefan Löfven. I en intervju med Aftonbladet sa Löfven:

”–Vårt parti ska vara väldigt tydligt i våra värderingar, hur vi uttrycker det och inte heller vara någon spelplan för den här typen av åsikter, såsom Mustafa har gjort. Han har själv sagt att det var fel handlat, att han kommer att ändra på det och att han står upp mot antisemitismen.”

Själv skrev Omar Mustafa i ett brev till Aftonbladet att ”syftet att bjuda in dessa talare var i linje med min övertygelse om dialog med väletablerade muslimska föreläsare världen över, utan att för den delen dela alla deras åsikter.”

Men efter att Omar Mustafa avslöjats med att gå emot partiledningen och  på Twitter krävt att Sverige ska ”Skicka svenska JAS-plan mot Israel nu!”  krävde Stefan Löfven att Omar Mustafa måste välja mellan partistyrelsen och Islamiska förbundet.

Expressen avslöjar också att Omar Mustafa på sin Facebooksida ”gillar” den homofobiske predikanten Yasir Qadhi och Muslimska Brödraskapets chefspredikant Yusuf al-Qaradawi – en predikant som har hyllat Adolf Hitler och Förintelsen.

Nu meddelar alltså Omar Mustafa att han avgår. Men flera röster inom  socialdemokratin talar nu om islamofobi och främlingsfientlighet och om ett ”drev”.

Anna Ardin, antirasistisk talesperson för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet (tidigare Broderskapsrörelsen), har anklagat partikamraten och riksdagsledamoten Carina Hägg för att vilja komma åt muslimer. Hon har också skapat en Facebooksida för Omar Mustafa med titeln ”Jag stödjer socialdemokrati men inte islamofobi”.

Redaktionen

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar