Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Söker jämställdhetsbidrag för CL

Söker jämställdhetsbidrag för CL

Europaspelet kan bli en förlust för damfotbollsklubbarna. (Foto: Wikimedia Commons)

Europaspelet kan bli en förlust för damfotbollsklubbarna. (Foto: Wikimedia Commons)

Stockholm (TT)

Herrklubbarna tjänar miljoner på att vara med i Champions League. För damklubbarna ger Europaspelet en ekonomisk förlust.

Uefa Champions League är en årlig fotbollsturnering för de bästa klubblagen i Europa, arrangerad av Uefa som fr o m säsongen 1992/1993 ersatt Europacupen för mästarlag som pågått sedan 1955/1956. Flest titlar har Real Madrid med sammanlagt nio stycken. Regerande mästare 2012/13 är FC Bayern München.

Damernas Champions League startades säsongen 2001/2002 och organiseras också av Uefa. Men damfotbollen genererar inte lika mycket pengar och för de spelande lagen blir det alltså en ekonomisk förlust.

LDB Malmö har därför ansökt om ett kommunalt bidrag med 950 000 kronor med argumentet att Malmö kommun kan ”ta ledartröjan” i jämställdhetsarbetet inom fotbollsvärlden, uppger P4 Malmöhus.

Fritidsnämnden har i princip sagt ja, men det blir kommunstyrelsen som får bestämma.

Även utan bidraget skulle troligen Malmö vara med i Champions League.

– Jag har svårt att se att vi skulle tacka nej till Champions League-spel, men det här ger oss andra möjligheter, säger klubbdirektören Niclas Carlnén.

TT/Redaktionen

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.