Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Svenska rovdjur online

Svenska rovdjur online

De svenska rovdjur härjar på nätet är minst lika farliga som de som härjar i naturen (Foto: Wikimedia Commons)

De svenska rovdjur härjar på nätet är minst lika farliga som de som härjar i naturen (Foto: Wikimedia Commons)

En svensk man har nyligen dömts till fängelsestraff för att han via internet beställt sexuella övergrepp utförda i realtid på filippinska barn. Det var det första ärendet som handlade om att en person i Sverige beställt och regisserat övergrepp på barn i ett annat land och följt händelseförloppet via webbkamera, men svensk polis arbetar med liknande fall.

Det här är, enligt en rapport om hur barn och ungdomar exploateras på nätet, en företeelse som kommer att öka skriver Svenska Dagbladet.
Det är IT-brottscenntrum EC3 vid Europol som har sammanställt de senaste trenderna kring spridning av barnövergreppsmateriel på nätet. En sådan är att alltfler ungdomar lägger ut bilder eller filmer på sig själva i sexuella situationer, något som oroar forskare och lagförande myndigheter. Bilderna och filmklippen som varit avsedda för en pojk- eller flickvän kan hamna i klorna på skrupelfria individer som ser sin chans att tvinga till sig sex, berättar SvD:
”I rapporten talas om ett skifte i tillvägagångssätt hos sådana ”rovdjur online”, från övertalning och trick till mer direkta och aggressiva närmanden inklusive utpressning och hot”.
Rapportförfattarna varnar för att den ökade tillgången till internet jorden runt med snabbare bredband och bättre teknik kan medföra oönskade följder. Antalet nätanvändare i Afrika och Asien väntas växa kraftigt och fler nya offer, gärningsmän och metoder är en trolig utveckling.

Fler sexövergrepp på nätet är att vänta

En annan varningsklocka ringer för följderna av ökad nätanvändning jorden runt, snabbare bredband och generellt lättare teknik. De närmaste åren väntas antalet nätanvändare växa rejält i Afrika och Asien. Fler nya offer, gärningsmän och kriminella metoder är en trolig utveckling, skriver Svenska Dagbladet.
Tidigare i år skrev bland andra Världen idag om att förhållandevis få svenska föräldrar skyddar sina barn från grovt pornografiskt eller våldsamt material enligt en europeisk undersökning, EU kids online, som visade att endast ca 16 procent av de svenska barnen uppgivit att deras föräldrar blockerade innehåll på internet vilket var betydligt mindre än till exempel Storbritannien och Irland där ungefär hälften av föräldrarna använder sig av någon form av filter.
Eva Löfquist

Om Eva Löfquist

avatar
Eva Löfquist är kulturvetare med etnologi som huvudämne och historia och litteratur som övriga ämnen. Hon har bland annat arbetat som skribent samt inom sjukvården och äldrevården, men hennes viktigaste arbetserfarenhet anser hon vara den som fyrabarnsmamma.