Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Syriska rebeller avrättade pojke för att han ansågs ha förolämpat islam

Syriska rebeller avrättade pojke för att han ansågs ha förolämpat islam

Alltfler syriska områden kontrolleras av extrema islamister. (Foto: Aleppo via Wikimedia Commons)

Alltfler syriska områden kontrolleras av extrema islamister. (Foto: Aleppo via Wikimedia Commons)

Den 14-årige Mohammad Qatta vägrade att betjäna en kund med orden ”Även om profeten Muhammed kommer tillbaka gör jag det inte”. Det blev pojkens död, skriver Washington Post.

När den 14-årige Mohammad Qatta vägrade att betjäna en kund och uttalade sig om profeten Muhammed utfärdade han sin egen dödsdom. Detta berättas av det syriska observatoriet för mänskliga rättigheter och av Aleppo Media Center. Mohammad Qatta hade, av oklara skäl, vägrat betjäna en kund med kaffe med orden: ”Även om profeten Muhammed kommer tillbaka gör jag det inte”.

Fördes bort och piskades

En grupp av islamistiska rebeller som körde förbi i en bil hörde meningsutbytet. De stannade bilen, tog tag i pojken och förde bort honom. Enligt ABC News rekonstruktion av de syriska gruppernas rapporter hade rebellerna sedan piskat pojken innan de förde tillbaka honom till platsen.

Rebellerna väntade så tills en folkmassa samlats, och tills Mohammad Qattas föräldrar kommit till platsen. De meddelade så att pojken begått en hädelse och att den som förolämpar Muhammed måste dö. Sedan sköt rebellerna pojken i munnen och i halsen.

Alltfler extremister

De islamistiska grupperna tar kontroll över alltfler områden och alltfler syrier hamnar i händerna på väpnade extremister vars syfte är att genomdriva en stram och ofta våldsam version av sharialagar. Washington Posts Liz Sly har rapporterat om flera liknande händelser i Aleppo, där alQaidaallierade gruppen Jabhat alNusra är tänkt att leda den nybildade verkställande myndigheten för sharialagar.

Sådana incidenter är ett tecken på en ökande extremism inom en rebellisk rörelse som för två år sedan stod enad i målen att genomföra en demokrati men som nu ter sig alltmer splittrad.

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar