Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Terrordåden hade kunnat stoppas

Terrordåden hade kunnat stoppas

 

Stockholm (TT)

Anders Behring Breivik hade kunnat stoppas. Men norska myndigheter missade varningssignalerna. De var fast i en hotbild där terroristen är en man med bakgrund i islamistiska rörelser, enligt Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys.

Breiviks namn låg på den norska säkerhetstjänstens bord månader innan terrorattentaten i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011. Bland annat fanns uppgifter om hans inköp av kemikalier till bombtillverkning, men det tog närmare fem månader innan en tjänsteman utsågs att utreda uppgifterna. Då hade det hunnit bli april 2011, och tjänstemannen lämnade kontoret för tio veckors semester.

Svart svan

– Hot man inte känner till har man en tendens att nedprioritera och inte uppfatta som farliga, säger Agrell som på måndagen lade fram en rapport där han presenterar sin analys av hotbilder och varningar i samband med attentaten i Norge.

Han varnar nu för brist på vidsynthet i jakten på terrorister och för att svenska Säpo kan begå samma misstag.

– Det här felet gör alla underrättelsetjänster, man missar den svarta svanen som kan bli det helt dominerande hotet.

Norska Säpo har tidigare hävdad att det inte spelar någon roll att det tog så lång tid, de hade ändå inte förstått vad Breivik höll på med.

– Men ett samtal hade kanske stört hans planer, säger Agrell.

Nya krav

Breivik är ett exempel på en ny typ av terrorist där förvarningarna är vaga, vilket ställer nya krav på myndigheterna. Men rädslan för att göra fel och följa upp registreringar utan grundad misstanke försvårar möjligheten för myndigheter att jobba förutsättningslöst, enligt Agrell.

Agrell säger att det faktum att säkerhetstjänsterna granskas av andra myndigheter gör att de blir försiktiga och inte upptäcker saker som de skulle ha gjort om de hade agerat friare. För den sakens skull bör de inte hemfalla åt den typ av massregistrering och insamling av massdata som nu har avslöjats i USA, tillägger han.

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.