Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Terroristiskt propagandaforum drivs av Malmöbo

Terroristiskt propagandaforum drivs av Malmöbo

Ett nystartat propagandaforum för terroristorganisationen Islamiska staten i Irak (ISI) drivs från Sverige. Sajten dawlat-alkhilafa.com (ungefär ”Staten kalifatet”) registrerades den 14 december 2012, skriver Per Gudmundson på sin blogg. Sajten består av en portalsida med politiska artiklar samt ett debattforum. Där publiceras ISI:s officiella kommunikéer och där rapporteras om nyheter från ISI:s olika fronter i Irak, Syrien och Bahrein, propaganda från andra jihadistiska grupper.

Bakom sajten står, enligt domännamnsregistret, den i Malmö boende irakiske författaren, debattören och vänsterpolitikern Nuri al-Muradi. På portalsidan förekommer hans texter i riklig mängd.

En rad kommunister i Sverige – inte minst på Aftonbladets kultursida – har genom åren sagt sig stödja det så kallade motståndet i Irak. Men Islamiska staten i Irak är inte vilken motståndsrörelse som helst, förklarar Per Gudmundson. Den skapades ursprungligen för att ge ett nationalistiskt irakiskt ansikte åt al-Qaida men blev snart en internationellt verksam terroristorganisation.

Även Sverige har drabbats. Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab uppgav att han agerade för den islamiska statens räkning när han sprängde sig i Stockholms centrum strax före jul 2010. ISI har officiellt riktat hot mot Sverige. I september 2007 utlystes en riklig belöning för den som lyckas mörda Lars Vilks och eller Ulf Johansson, dåvarande chefredaktören för Nerikes Allehanda. Även svenska företag eller myndigheter utpekades som terrormål.

Redaktionen

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar