Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2012 / Tillåtet med förbud mot tobaksautomater

Tillåtet med förbud mot tobaksautomater

Ett förbud mot tobaksautomater behöver inte strida mot de mänskliga rättigheterna. Det har en skotsk appellationsdomstol kommit fram till efter en långdragen process som drivits av ett internationellt tobaksbolag.

Motivet att förhindra minderåriga att komma över hälsovådlig tobak står över tobaksbolagens mänskliga rättigheter, anser en skotsk appellationsdomstol. (Illustration: ”Drinking girl and smoking boy”, målning av Albert Roosenboom, via Wikimedia Commons. Bilden är beskuren.)

Nu får Skottland förbjuda tobaksautomater. Det är den oberoende tankesmedjan Tobaksfakta som berättar om tobaksindustrins bakslag.

Skottland fattade år 2010 ett beslut att förbjuda tobaksautomater. Ett dotterbolag till tobaksjätten Imperial Tobacco, Sinclair Collins, överklagade i Skottlands högsta domstol, the Court of Session. Företaget förlorade men gick vidare och överklagade igen till en appellationsdomstol med motiveringen att det skulle strida mot Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, samt att  automaterna tillverkas i Spanien och att ett förbud mot dem skulle innebära ett brott mot handelsreglerna med övriga EU.

Men domstolen fastslog att automatförbudet är en del av en större strategi för att minska rökningen och därmed förbättra folkhälsan, skriver Tobaksfakta. Ett av skälen till förbudet var att det är betydligt svårare att kontrollera köparnas ålder vid automatköp.

Eva Löfquist

Om Eva Löfquist

avatar
Eva Löfquist är kulturvetare med etnologi som huvudämne och historia och litteratur som övriga ämnen. Hon har bland annat arbetat som skribent samt inom sjukvården och äldrevården, men hennes viktigaste arbetserfarenhet anser hon vara den som fyrabarnsmamma.