Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2014 / Trender under årets Almedalsvecka

Trender under årets Almedalsvecka

Almedalsvecka 2014: Elise Lindqvist, Jonatan Svanström, Margareta Winberg(S), Maj Britt Theorin (S), Ruth Nordström

Almedalsvecka 2014: Elise Lindqvist, Jonatan Svanström, Maj Britt Theorin (S), Margareta Winberg(S), Ruth Nordström

Öppenhet, tolerans, mångfald, samtal och möten är ledorden för Almedalen. Grunden är demokrati och viljan att skapa ett större intresse och öka kunskapen för samhällsfrågor. År 1968 började det hela när dåvarande utbildningsministern Olof Palme talade från ett lastbilsflak. Sedan dess har veckan växt och i dag är det tusen olika arrangörer som bidrar till veckans storhet och mångfald. Årets supervalår resulterade i rekord på många sätt- över 3000 seminarier arrangerades.

Det har förts diskussioner om mänskliga rättigheter, friheter och andra sociala rättigheter. Fokus har legat på skolan, vården och jobben men de hetaste trenderna ansågs vara feminism och antirasism. Många politiker satsar på att lobba för en bättre värld som de själva ansåg sig peka ut vägen till. Det finns många fördelar med en fullspäckad och händelserik Almedalsvecka. Ibland krävs det något extra för arrangemangen, det vill säga för att få uppmärksamhet och inte bli bortglömd i antalet aktiviteter och bruset av människor.

Liv&Rätt arrangerade ett flertal uppmärksammade seminarier tillsammans med juristorganisationen Scandinavian Human Rights Lawyers och stiftelsen Provita på temat trafficking och människohandel samt samvetsfrihet i vården. Seminarierna drog många åhörare utanför Donnerska huset mitt i centrala Visby.

 

 

Brok Wubeshet
Redaktionen Liv&Rätt

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar