Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Unga män från Sverige strider med al-Qaida i Syrien

Unga män från Sverige strider med al-Qaida i Syrien

Just nu pågår organiserad värvning i Göteborg, av unga män till kriget i Syrien. Det visar en granskning som Ekot och P3 Nyheter har gjort. Ett tiotal svenskar som anslutit sig till al-Qaida-lojala rebellgrupper i Syrien har kartlagts.

Det pågår en organiserad värvning av unga män i Sverige, till kriget i Syrien. Det visar en granskning som gjorts av Ekot och P3 Nyheter. Hittills har granskningen kunnat kartlägga ett tiotal män som anslutit sig till al-Qaida-lojala rebellgrupper i Syrien och Ali Seidoun, som jobbar för Göteborgs stad med ungdomsrådet i stadsdelen Angered, är bekymrad:

– Tyvärr är det några ungdomar som åkt ner och dött därnere. De flesta kommer inte ens från Syrien, säger han i en intervju i Ekot.

Av det tiotal personer som kartlagts är alla är mellan 18 och 35 år gamla, en är kvinna och de övriga nio män. En kille spelade fotboll i ett lag i Gamlestan och ytterligare en i ett lag i Angered.

Ekot har intervjuat en av de jihadister som lämnat Sverige för att strida med de religiösa extremisterna i Syrien. Han heter Bilaal, kommer från Göteborgsområdet och strider för en al-Qaidakontrollerad grupp sedan i november förra året. Han drömmer om att bli martyr och dör för islam i Syrien.

– Det han säger är ingenting som inte andra jihadister har sagt, i samma läge, eller vid andra tillfällen, när man har givit sig in i den här internationella kampen som man ser det, säger terrorismforskaren Magnus Norell till Ekot och tillägger att det handlar mer om att skapa ett specifikt samhälle i Syrien, än om att strida mot Assad-regimen.

Jihadsvenskarna har tidigare uppmärksammats av bland andra Per Gudmundson, som skrivit mycket om fenomenet på sin blogg.

Redaktionen

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar