Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Vågar Reinfeldt vara lika rakryggad som Löfven mot islamisterna?

Vågar Reinfeldt vara lika rakryggad som Löfven mot islamisterna?

Fredrik Reinfeldt borde följa Löfvens rakryggade hållning och kolla vad Abdirisak står för när han har sin andra hatt på sig, den som han använder i religionens namn som han tolkar som om vi levde i Profetens tidsepok utan mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter, skriver Bahareh Andersson. (Foto: Privat)

Fredrik Reinfeldt borde följa Löfvens rakryggade hållning och kolla vad Abdirisak står för när han har sin andra hatt på sig, den som han använder i religionens namn som han tolkar som om vi levde i Profetens tidsepok utan mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter, skriver Bahareh Andersson. (Foto: Privat)

Trots att jag är nybliven Folkpartist måste jag erkänna att den socialdemokratiska partiledaren Stefan Löfven – efter Mona Sahlins tydliga signaler kring Omar Mustafas dubbla agenda – har visat en rakryggad hållning i denna pinsamma affär. Det blev alldeles för uppenbart att man inte kan båda äta kakan och ha den kvar.

Att förespråka jämställdhet som socialdemokrat och samtidig leda Islamiska Förbundet i Sverige där man inte förespråkar jämställdhet för kvinnor  även i deras grunddokument, citerade i tidigare av partikamraten Vivianne Macdisi här på Newsmill, gick inte i längden. All ära åt Sahlin och Lövfen, de vågade inse den obehagliga sanningen i skådespelet. Kvarstår Fredrik Reinfeldt.

Bland Moderaterna finns sedan flera år en ännu mera känd medeltidsprofet i ledningen i riksdagen där Omars företrädare, Abdirisak Waberi från samma samfund har blivit moderat och trots att han utrycker sin längtan efter sharia-lagen i SvT sitter han tryggt kvar i försvarsutskottet. Jag försökte flera gånger ställa frågan till moderaterna hur det är möjligt att en person som förbjuder kvinnor att dansa om de är ogifta eller anser att en muslim inte får vara homosexuell kan sitta i riksdagen för moderaterna. Några svar fick jag aldrig utom en informell upplysning om att man får tycka i privatlivet vad man vill.
Fredrik Reinfeldt borde i det läget följa Löfvens rakryggade hållning och kolla vad Abdirisak står för när han har sin andra hatt på sig, den som han använder i religionens namn som han tolkar som om vi levde i Profetens tidsepok utan mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter.
I tidskriften Ottar för Rfsu är Abdirisak rakt på saken, på frågan om fyra fruar svarar han konkret så här: – Ja, mannen kan ha fyra hustrur. På frågan varför kvinnor behöver dölja sig mer än män vad gäller klädseln svarar han så här: – Enligt min åsikt är mannens sexlust mycket större än kvinnans. Jag tror att Gud vill skydda kvinnan.  Dessa normer står på papper, finns på nätet att läsa, går det ihop med moderaternas kvinnosyn?
Nu borde moderaterna också stämma av en kort checklista med Waberi och kolla hur det står till med Waberis dubbel agenda. Om han är fortfarande samma person som tidigare som blockerar moskéerna för oss muslimska kvinnor. Kvinnor som kräver samma jämställdhet i moskéer som kristna kvinnor har i sina kyrkor.
Därför bör moderaterna fråga Abdirisak Waberi:
1. Skall vi muslimer också ha kvinnliga imamer, här och nu, i den demokratiska Sverige, eller är den rättigheten bara förbehållen för kristna kvinnor?
 2. får våra muslimska flickor, liksom andra flickor, bestämma över sina kärleksrelationer oberoende av äktenskap, eller inte?
3. får muslimska homosexuella också vigas liksom andra eller skall muslimer vara fortsatt diskriminerade?
4. får en man ha fyra fruar, i Sverige eller varsomhelst i världen, eller inte?
5.  Waberi bör offentligt ta avstånd från Muslimska Brödraskapet som öppet krigar mot kvinnor och demokrati och kämpar för den medeltida tolkningen av religionen. (Waberi har haft samma typ av samröre med dessa ”bröder” som Omar).
När skall detta enkla test inför kamerorna läggas inför Waberi? Det vill vi se efter hans berömda TV intervju i Evin Rubars dokumentär som fick mig tro att jag är tillbaka i mitt gamla hemland under mullornas medeltida styre. När Waberi klarar testet som nog ett dagisbarn klarar i Sverige så kan jag tycka att moderaterna är ett trovärdigt parti i mina ögon. Vill Waberi upprätthålla sin gamla medeltida tolkning av Islam då är det ju en skandal att han sitter kvar i riksdagen. Svenska folket inte är dumma (därför har Lövfen agerat snabbt) och förstår att här pågår ett dubbel spel, Waberi drar röster från konservativa muslimer medan han får hålla på sin egen agenda utanför riksdagen. Skådespelet belyses av SD som skaffar sig fler och fler röster.
Frågan är om moderaterna skall våga inse vad socialdemokraterna insåg varje fall i Omars fall att hyckleriet har sina gränser? Eller skall de fortsätta med Waberi i riksdagen och också fortsätta med att ösa ut miljoner på Waberis och Omars religiösa samfund vilka bygger segregation med könsapartheid och oskuldskontroll på sin agenda, bortom det offentliga partipolitiska spelet? När skall politiker börja lyssna på muslimska feminister som anser att även muslimska kvinnor skall ha samma rättigheter som andra kvinnor? Som liberal kommer jag att kämpa för allas frihet och rättigheter men idag bör vi erkänna: moderaternas och de borgerligas tystnad i Waberi affären är ett klart sämre betyg för oss än Sahlin-Löfvens rakryggade agerande i Omars fall.
Fredrik Reinfeldt, testa Waberi imorgon, det är bara fem punkter! Klarar Waberi testet (inför kamerorna, offentligt) då är han min bror i Islam, i den demokratiska och jämställda Islam som jag tillhör, utan att sitta i riksdagen. Ingen av Sveriges makthavare borde tillåtas att köra en dubbelagenda; en för jämställdhet när de sitter i partistyrelser och riksdagen och en annan ojämställdhetens mångkulturella könsapartheid för oss invandrarkvinnor i våra segregerade förorter.
Bahareh Andersson, muslimsk feminist och rättsaktivist.
Artikeln tidigare publicerad på Newsmill 14 april 2013

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar