Nättidning utgiven av föreningen Människovärde

Hem / 2013 / Vägrade delta i abort – fick sparken

Vägrade delta i abort – fick sparken

En barnmorska i Kroatien slåss för sin rätt att vägra delta i aborter. Hon vittnar om nedpsykande behandling på sjukhuset hon arbetade vid, rapporterar National Right to Life.

Jaga Stojak, 49, har arbetat i närmare trettio år som barnmorska varav drygt halva tiden vid ett sjukhus i staden Knin. Hon har under sin långa tjänstgöring aldrig varit föremål för klagomål från någon patient, däremot har hon utsatts för trakasserier av kollegor och arbetsledning på grund av sin vägran att delta vid aborter. Stojak, som är katolik, har berättat för tidningen The Adriatic Times att barnmorskor vid sjukhuset som motsätter sig aborter utsätts för en nedbrytande behandling och utrensning.

“Borde blivit frisör istället”

När Jaga Stojak vägrade att delta i aborter blev hon degraderad, fick lägre lön och blev förnedrad och trakasserad. Under ett möte, kritiserade sjukhusets tidigare direktör barnmorskan för hennes hållning. Hon fick även höra av en av den närvarande personalen att hon borde ha blivit “frisör eller en kock” i stället för barnmorska eftersom hon inte ville medverka vid aborter.  

Medan kroatiska läkare och sjuksköterskor kan vägra att delta  i situationer som skulle kränka deras religiösa tro, gäller detsamma inte barnmorskorna vid Knin sjukhuset – trots att den kroatiska barnmorskeeden säger att barnmorskorna ska skydda barnet från befruktning till födelse. Med stöd av den menade Stojak att hon inte längre kunde hålla tyst utan gick ut offentligt med sin berättelse. 

Utmobbad

– Då bröt helvetet lös. Flera av mina kollegor och sjuksköterskor ville inte längre kännas vid mig, de låtsades inte se mig “, berättar hon för .

Men några “underbara och ärliga” läkare gav henne sitt tysta stöd och uppmuntrade henne att hålla huvudet högt på arbetsplatsen. 

Men i mitten av juni blev Jaga Stojak anmodad att förbereda sina instrument och delta vid en abort. Men i patientens närvaro sa barnmorskan att hon vägrade. Sjukhusets direktör  Antonella Karacic hotade genast barnmorskan med rättsliga åtgärder för sin vägran och skickade hem henne.

Anlitade advokat

Jaga Stojak berättar för tidningen att hon blev psykiskt nedbruten, sjukskriven och förlorade massor av vikt till följd av detta, men valde ändå att fortsätta sin kamp och anlitade en advokat för att få hjälp. Hon säger att hon inte tänker ge upp kampen för sina rättigheter: 

Det är inte bara för mig själv jag kämpar, utan för andra barnmorskor som tvingas delta i dödandet. Jag ska åka till Strasbourg, om det behövs, men jag kommer inte att ge upp.”

Jaga Stojak säger till Adriatic Times att hon och hennes barnmorskekollegor ska ha samma rätt till samvetsvägran som läkare och sjuksköterskor.

Eva Löfquist

Om Eva Löfquist

avatar
Eva Löfquist är kulturvetare med etnologi som huvudämne och historia och litteratur som övriga ämnen. Hon har bland annat arbetat som skribent samt inom sjukvården och äldrevården, men hennes viktigaste arbetserfarenhet anser hon vara den som fyrabarnsmamma.