Nättidning utgiven av föreningen Människovärde

Hem / Featured / Vi har en etisk och moralisk normkris

Vi har en etisk och moralisk normkris

Det sexuella våldet ökar i Sverige och blir råare. Allt oftare dokumenteras och sprids också övergreppen. Foto: Liv&Rätt:s bildbank

Under den senaste tiden har det rapporterats om bristerna i polisens sexualbrottsutredningar. Enligt Sveriges televisions granskning har antalet uppklarade anmälningar halverats under de senaste tre åren.

I slutet av augusti uppmärksammades ett fall i Västsverige där polisen inte utrett en våldtäkt mot en 12-årig flicka i Stenungsund. Flickan blev våldtagen, misshandlad och hotad till livet på en toalett. Trots att gärningsmannen var utpekad har han fortfarande inte förhörts av polisen. Polisen suckar uppgivet och säger att de inte har resurser att gå vidare med fallet. De har så många våldtäktsärenden och så få poliser som kan utreda brotten, att resurserna inte räcker till. De hinner inte ens utreda våldtäkter mot treåringar.

Treåringar. Hjälplösa, oskyldiga små barn, som utsätts för de vidrigaste övergrepp man kan tänka sig. Och polisen har inte resurser att utreda. Man kan bara föreställa sig flickans och föräldrarnas vånda, smärta och ångest. Vad kan vara viktigare att utreda än övergrepp mot barn? Om dessa flickor skall orka leva överhuvudtaget måste de få stöd från rättssamhället.

Unga tjejer i dag säger att det inte är någon idé att anmäla våldtäkter eftersom de ändå inte utreds. Dessutom inkommer så många ärenden att det drar ut för mycket på tiden. Och ju längre tiden går desto sämre blir möjligheten att säkra bevisning.

Det är inte acceptabelt att sexualbrottsanmälningar blir liggande utan åtgärd. Om våldtäkter och allvarliga övergrepp prioriteras bort och gärningsmännen går fria kommer risken för nya sexualbrott att öka. Unga människors tilltro till rättssystemet kommer svika.

Det sexuella våldet ökar i Sverige i dag. Våldet blir också råare, och övergreppen dokumenteras och sprids. I den uppmärksammade Face­bookvåldtäkten har tre män filmat en våldtäkt mot en kvinna och sänt våldtäkten live på Facebook. Av hovrättens dom framgår att kvinnan anses ha varit i en särskilt utsatt situation; männen har skrattat och fällt kommentarer om henne, att hon är ”död, väck, kaputt”, medan de våldtagit henne och filmat övergreppen.

I det uppmärksammade Snapchat-målet blev en ung tjej våldtagen i Uppsala. En av förövarna var en man på 46 år, den andra en kille på 21 år som filmade övergreppen och spred dem på Snapchat. Tjejen som våldtogs berättade i förhören att hon träffade en av männen i en bar i Uppsala. Därefter har hon inga minnesbilder förrän hon vaknar upp på ett hotellrum dagen efter. Hon vaknar av smärtorna i underlivet. Hon är helt avklädd och hennes väska, jacka och mobiltelefon är försvunna. Och hon sätter sig i duschen och gråter.

Det finns många poliser som är enormt engagerade och kunniga och som gör ett fantastiskt jobb. Men resurserna räcker inte. I juni rapporterade Svenska Dagbladet att antalet anmälda våldtäkter har ökat med 16 procent och att 13 våldtäktsärenden per dag läggs ned. Sverige är bland de länder, internationellt sett, som har minst antal poliser jämfört med befolkningsmängden. Rättstryggheten hotas. Vem hinner prioritera det viktiga brottsförebyggande arbetet? Men flera poliser löser inte den djupaste krisen. Vi har en etisk och moralisk normkris i Sverige i dag, som vi måste gå till botten med.

 

Ruth Nordström, chefsjurist, Människorättsjuristerna/Scandinavian Human Rights Lawyers

Artikeln är tidigare publicerad i Världen idag.

Om Ruth Nordstrom

avatar
Chefsjurist på Scandinavian Human Rights Lawyers