Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / Featured / Vilka passar in i vårt samhälle idag?

Vilka passar in i vårt samhälle idag?

Vilka passar in i vårt samhälle idag? Vilka barn är välkomna att se dagens ljus och älskas villkorslöst? Foto: Människovärdes bildbank

Den 24 september sände SVT den sista delen i programserien Arvinge okänd. Programmet handlade om Rischard Lewkowiez som föddes i Malmö 1946. Föräldrarna Hilel och Perla Lewkowicz var judar som överlevt fasorna i nazisternas koncentrationsläger i Polen och kom till Sverige i hopp om ett bättre liv. Men livet fortsätter att vara hårt för familjen och de ansöker om inresetillstånd i USA. Efter sex års lång väntan får de till slut ett besked som ställer dem inför ett beslut svårt att föreställa sig – föräldrarna och dottern Marlene får tillstånd att resa in i USA – men Rischard nekas inresetillstånd i landet på grund av sin ”sinnesslöhet”.

Rischard föds med Downs syndrom. En kromosom för mycket. Av denna anledning måste föräldrarna Lewkowicz lämna kvar honom i Sverige. Om de efter ankomsten till USA kunde visa att de klarade av att försörja sig, så skulle det kunna öppna upp för att få tillstånd att hämta Rischard. Det verkade som att det var det Rischards föräldrar innerligt hoppades på och planerade för. Pressen var stark, om föräldrarna tackade nej kunde det dröja flera år innan de eventuellt kunde beviljas ett nytt inresetillstånd.

Rischard följde aldrig med sina föräldrar och sin lillasyster till USA. När beskedet om beviljat inresetillstånd nådde föräldrarna hade de en vecka på sig att hitta någonstans att placera Rischard. Vi får i programmet träffa Carmencita Nilsson, en äldre kvinna som under tonårstiden bodde på Malmö barnupptagningshem samtidigt som Rischard. Hon beskriver miljön som allt annat än god för barn att vistas i men kan samtidigt ge minnesbilder av Rischard som en glad och positiv person.

I programmet medverkar flera föräldrar till barn med Downs syndrom. De beskriver känslan av oro och det omtumlande i att inte veta hur man skulle klara av att ta hand om sitt barn. Samtidigt uttrycker de alla glädjen över barnet som man längtat så efter. Som en pappa sade: ”Ingen visste nånting och hur ska man berätta, hur ska folk reagera, men att man ens tänker så är ju rätt bisarrt, vi har ju fått ett barn och det är ju världens välsignelse att kunna få ett barn”.

Det visade sig att det i slutändan inte var de ekonomiska skälen som vägde tyngst och som gjorde att Rischard inte kunde få förenas med sin familj. Det var snarare sättet samhället såg på sådana som honom. Rischard Lewkowiez föddes i en tid då epitetet ”sinnesslöhet” användes om Downs syndrom och andra funktionsnedsättningar. I en tid då människor som Rischard av nazisterna sågs som ett ”hot mot den ariska rasen”. I en tid som inte ligger alltför långt bakom oss.

Det fanns ingen som kunde ärva Rischard, men samhället i vår tid har fortfarande ett arv gällande människosynen som genomsyrade hans samtid. Vi är skyldiga att fortsätta kämpa för att människor i vår tid ska slippa utsättas för det som Rischard gjorde.

Vilka passar in i vårt samhälle idag? Vilka barn är välkomna att se dagens ljus och älskas villkorslöst? Har vi ett bättre samhälle idag, där vi bejakar mänsklig mångfald och tillåter resurser och stöd för de som mest behöver det, oavsett vad det kostar?

Redaktionen, Liv&Rätt

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar