Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Tema näthat: När Oisin Cantwell hatar är det bara humor

Tema näthat: När Oisin Cantwell hatar är det bara humor

I vår serie om begreppet näthatet tänker vi denna vecka ge exempel på det näthat som inte togs upp i Uppdrag granskning – det näthat som faktiskt yttras av just de skribenter och andra som är mest upprörda över näthatet. Förra veckan berättade Liv&Rätt bland annat om hur radioprofilen Cissi Wallin uppmanade twittrare att knuffa Nasrin Sjögren över kajkanten då hon demonstrerade mot abort i Almedalen.

Denna vecka har vi samlat citat från andra vars näthat inte uppmärksammats i debatten.

En av dem är Oisin Cantwell, journalist på Aftonbladet. Har skrivit mycket om näthatet, och upprörs av det. I en kolumn skriver han:

”Hatet är i själva verket en del av den mobbning, det förtal och den lögnaktiga ryktes­spridning som dag ut och dag snickras ihop runt om i folkhemmet.

Illasinnade vidrigheter som går ut över så många, som finns kvar så länge och som fiffigt nog går att googla fram på några sekunder.”

Sanningen är dock att Oisin Cantwell själv ett antal gånger yttrat just den form av näthat som, enligt honom själv, ”snickras ihop” i folkhemmet – underförstått av människor som inte har samma upphöjda ställning som han själv har. Och även Oisin Cantwells näthat går att ”googla fram på några sekunder”. Här följer ett axplock av näthat signerat Oisin Cantwell:

”Människor som inte kan stava bör, oberoende av kön, dö”

”men sådan som du avses människor med bristfälliga förståndsgåvor”

”Då och då sparkar jag på en full hammarbyare. Väcker fanskapet och påminner om att man inte ska lita på kvinnor som saknar hår på fittan.”

”Står två överförfriskade lantisar och bräker iron-maiden-högt på gnällbältesdialekt nere på gatan. Om jag hade meskalin så skulle jag dricka det. Och om jag hade ett hagelgevär så skulle jag sedan prickskjuta på dem”

Så kan det alltså låta när Oisin Cantwell näthatar. På en kommentar till twittringen om att sparka ”på en full hammarbyhare” svarade han att de flesta (de som har humor) tyckte det var roligt.

En annan näthatare är vänsterpartisten Simon Fors från Pajala. Hans Twitterprofil anger att han är fackligt och politiskt aktiv industriarbetare. Här följer några av Simon Fors inlägg på Twitter:

”Inga moderater förtjänar något annat än bly…

”Jag önskar verkligen dessa människofientliga svin som styr vårt land allt ont. Vill se dem drabbas av sjukdom och lidande.”

”Det finns alltså folk som tycker att man inte bör slå ihjäl fascister? Ja, alla är vi ju olika.”

”Därför är det helt nödvändigt att kvinnohatare/rasister skräms till tystnad.”

”Alla tänkande människor förespråkar väl Per Gudmundsons avrättning?”

Vänsterpartiets Simon Fors tycker att alla moderater "förtjänar bly" men partiets ledning har inte haft för avsikt att avsätta honom. (Foto: Vänsterpartiet Pajala)

Vänsterpartiets Simon Fors tycker att alla moderater ”förtjänar bly” men partiets ledning har inte haft för avsikt att utesluta honom ur partiet. (Foto: Vänsterpartiet Pajala)

När Norrländska Socialdemokraten gör en intervju med Simon Fors väljer journalisten att kalla hans agerande på sociala medier för att uttrycka sig ”gränsöverskridande”. Ordet ”näthat” nämns inte i artikeln. Journalisten kriver också att han har en ”vänlig, nästan försiktig utstrålning” och upplyser om att privat ”läser han böcker, går på teater, spelar brädspel med kompisar och för djupa samtal med flickvännen.”

Det framgår också av intervjun att Vänsterpartiets ledning inte har haft för avsikt att utesluta Simon Fors ur partiet.

Skribenten och fotbollssupportern Tony Ernst är en annan som uttryckt hat på nätet. I samband med att Avpixlatkrönikören Mats Dagerlind bjöds in till Publicistklubbens debatt om näthat skrev Tony Ernst på Twitter:

”Träffar jag honom ska jag slå in hans huvud med ett baseballträ, sen efteråt kan vi diskutera näthat and shit.”

Han blev ivrigt påhejad av Torbjörn Jerlerup, som titulerar sig liberal och antirasist:

”Idag måste fan @demofon vara stolt över sitt verk. Runkar han till bilder av Adolf Hitler också?”

Torbjörn Jerlerup är för övrigt en av dem som ofta skriver om näthat och som uppmanar till argument mot näthatet. Som en av redaktörerna för hemsidan Motargument arbetar han för att skapa argument mot det som definieras som hatsajter.

En av de mest kända näthatarna är förstås Sebastian Stakset, från gangsterrapgruppen Kartellen, som bildades 2008 av några tungt belastade kriminella. I maj 2012 mordhotade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på sociala medier.

”Jimmie Åkessons mammas fitta! Vill tortera han i 3 dygn med avbitartång locktång blåslampa för att stoppa blödningar me! Jag vill döda bögen”

Själv förklarar han det hela med att han var ”sne” när han skrev inlägget och säger att han inte ångrar det. Han har också sagt att det är fel av medierna att  skriva om hans mordhot, ”Sverige har blivit ett jävla rasseland” sa han till bl a Nyheter24.

Senare twittrade han:

”Alla SD anhängare som skriver till mig: knulla era mammor! Har ingenting att säga er! Min dialog till er går så här: jag fucking nockar er.”

Sebastian Stakset dömdes senare för mordhotet mot Jimmie Åkesson. Och det är inte första gången han döms för brott. 2008 dömdes han till ett års fängelse för bland annat medhjälp till rån, häleri och vapenbrott. Totalt har han suttit fem år i fängelse men efter att ha påstått sig ta avstånd från det kriminella livet har han varit anställd på Fryshuset.

Senast i somras sågs Sebastian Stakset med ett skarpladdat vapen på en krog i Stockholm. Analysresultat visade att Stakset var påverkad av både kokain och dopningsmedlet drostanolon under krogkvällen. Senare beslagtogs 31 dopningstabletter i hans bostad. Stakset nekar till brott men erkänner innehavet av tabletterna. Han står nu åtalad för grovt vapenbrott samt narkotika- och dopingbrott.

Sebastian Staksets upprepade kriminella handlingar och domen för mordhot mot en av riksdagens partiledare hindrade, enligt Nyheter24, inte regeringen att i december förra året bjuda in honom till ett seminarium om ”samhällets grundläggande värden”.

Bitte Assarmo

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.