Mänskliga rättigheter innebär att alla människor har fötts fria och att ingen ska diskrimineras, det vill säga bli orättvist behandlad. Länder som har skrivit på FN:s konvention om mänskliga rättigheter behöver säkerställa att även kvinnor har rättigheter i samhället, men tyvärr blir kvinnor fortfarande diskriminerade i Sverige. Bland de rättigheter som ifrågasatts är rätten för transsexuella att få bröstimplantat och rätten att få välja bort bröstrekonstruktion efter en canceroperation.

Hos Akademikliniken finns möjligheten att få tillgång till experter med mångårig erfarenhet inom bröstkirurgi. Akademikliniken utför bröstförstoringar, korrigering av olika sorters medfödda missbildningar eller bröstrekonstruktion efter kirurgi som utförts för att åtgärda cancer. Särskild 3D-simulering kan visa för patienten hur brösten kommer att se ut när operationen är slutförd, och Akademikliniken använder detta system för att visa på vad olika storlekar och typer av implantat ger för effekt i utseende och känsla.

Rätten till bröstförstoring

När transsexuella får könsbekräftande vård till kvinna bör de alltid erbjudas bröstimplantat, vilket är en rättighet som RFSL driver. De menar att denna operation kan rädda liv. Västra Götalandsregionen har tidigare nekat bröstförstoringar till transsexuella, men har nu backat på grund av kritiken. Ulrika Westerlund som är ordförande för RFSL säger att bröst är kroppsdelar som är förknippade med kvinnlighet, och många transkvinnor vill ha bröst. Det är en essentiell del av behandlingen. RFSL framför vidare att alla människor har rätt till att få den behandling de behöver, vilket innebär att de tillsammans med läkare beslutar vad de behöver för att må bra i sina kroppar.

Rätten att bestämma över sin kropp

Allt fler kvinnor som drabbas av bröstcancer och som genomgått operation för att ta bort cancern lyfter nu vikten av sin rätt att få välja om de vill ha bröstrekonstruktion eller inte. Matilda Lindmark har tidigare drabbats av bröstcancer och framförde till läkaren att hon ville ta bort båda brösten. Men läkaren sade att det enda rätta var att genomföra en bröstrekonstruktion, och att kvinnor brukar ångra sig annars. Matilda blev förvånad och förbannad av läkarens svar. Nu har hon tillsammans med andra grundat patientföreningen Plattnormen, vars verksamhet syftar till att stärka rättigheten för kvinnor att själva bestämma över sina kroppar vad gäller bröstcanceroperationer.